Een diervriendelijke uitloop voor onze kippen

Bij het aanleggen van de uitloop, die maar liefst 8.5 hectare groot is, was de insteek om het zo mooi mogelijk in het landschap te laten overvloeien. Uiteraard is er bij de inrichting bewust rekening gehouden met de behoefte van een kip. Een kip houdt er namelijk van als ze schuilmogelijkheden heeft, dan voelen ze zich veilig en beschermd tegen de roofvogels zoals de buizerd en de havik. Behalve 85 hoogstamfruitbomen en een hectare bos hebben we ook twee grote velden Miscanthus gepoot. En naast de schuur, twee lange stroken met diverse struiken. Daardoor gaat de kip heel graag naar buiten. Het blijft een prachtig gezicht om die tevreden tokkende kippen buiten te zien lopen.

 

Aan de uitloop is duidelijk te zien dat wij de natuur een warm hart toedragen. Zo hebben we in de uitloop extra rekening gehouden met de biodiversiteit, door voornamelijk oude fruitrassen te poten (appel, peer, abrikoos, pruim, kers ) maar ook zwarte/blauwe/rode bessenstruiken, vlierbes, rozebottel, krenteboompje, grauwe wilg, walnoten enz. zodat wilde bijen, hommels, vlinders, libelles en vele andere insecten. Daarnaast zie je hier veel soorten vogels, in de struiken, het bos en de miscanthus. Zelfs reeën vinden een goede en voedzame plek op onze boerderij. Dit maakt het leven en werken op een biologische boerderij voor ons ook zo waardevol.

De kippen lopen graag tussen de Miscanthus oftewel Olifantengras.
De kippen lopen graag tussen de Miscanthus oftewel Olifantengras.
Biologisch pluimveebedrijf Biohof is lid van Vallei Boert Bewust
Biologisch pluimveebedrijf Biohof is lid van Vallei Boert Bewust

Oogst van Fruitbomen en Miscanthus

Aan de fruitbomen, wordt behalve snoeien niets gedaan. Toch geeft de boomgaard een steeds grotere oogst. In september/oktober plukken we de biologische appels en peren en gaan er mee naar Mobipers in Zoelen, om er sap van te laten persen. We verkopen deze, 5 liter pakken met tapkraantje, in het eierstalletje aan de weg.

De Miscanthus wordt in de lente geoogst, een hakselaar maakt er kleine snippers van wat vervolgens in de stal gebruikt wordt als strooisel voor de kippen. Miscanthus-stekjes worden gepoot en kan jaar op jaar geoogst worden, omdat de scheuten vanzelf weer uitlopen. Op deze manier hebben de kippen er dubbel plezier van. Het past ook prima binnen de kringlooplandbouw. Het schijnt zelfs dat Miscanthus fijnstof afvangt.

's winters sterft de Miscanthus af. In Mei wordt het geoogst, daarna loopt het weer uit
's winters sterft de Miscanthus af. In Mei wordt het geoogst, daarna loopt het weer uit
Wij hebben gekozen voor biologisch. Wil je weten waarom?